חדשנות - סחר חליפין מקווון.
לעומת תקופות פרימיטיביות, בהן החליפו סחורה בסחורה
(כגון ראשי צאן תמורת זהב או תוצר חקלאי תמורת כלי נשק) הרי בעולם המודרני כל שיטת המסחר והתגמול נעשית על בסיס כספי, כלומר על סמך תיווך ייצוגי. ערכם של המטבע או השטר מוסכם וצמוד אמון בהגדרה.
השטרות, המטבעות, הצ'קים אינם בגדר סחורה אלא מוערכים לפי מדד שהוא "שווה ערך סמלי לסחורה". והנה כיום מסתמנת חזרה, אמנם מתוחכמת עשרות מונים, ליחסי הגומלין הבסיסיים של החלפת נכס בנכס, תוצר בתוצר, עודפים מחומר אחד בעודפים מחומר אחר, בהתאם לביקוש האותנטי.
שיטת החלופין חדרה הן לחברות והן למישור הפרטי, בו מתנהלת תנועה מקוונת של חילופי נכסים, החל בחילופי דירות נופש, ועד משחקים ואביזרים מבוקשים בקרב הנוער.
התיווך המקוון הולך ותופס את מקומם של תיווכי המטבע, שעדיין נספרים ומאופסנים בכספות כאילו היו חומר בפני עצמו.
עידן האינטרנט מתחיל להפקיע למעשה את הצורך במגע ממשי עם הכסף ותחליפיו, והתהליך של פעילות חילופין מקוונת בין גופים כבר תופס תאוצה משמעותית. שיטה זו מתייחדת בכך שהיא עוקפת בנקים, מיסוי ומכס, ובעיקרון גם פטורה מביטול זמן וביורוקראטיה מיותרת, שקפאה על שמריה והפכה מטרד בחיי הימיום.
במצב עניינים זה פוחתת החשיבות הבנקאית, והRAISON D`ETRE של המוסדות הבנקאיים מצטמצם בצורה ניכרת. הבנקים, שהם הגופים המתווכים באמצעות הכסף בלבד, מפנים מקום לטובת גופי אירגון מקוונים שמסוגלים לתעל את זרמי ההיצע והביקוש תוך איתור פלחי השוק האותנטיים, הכוונתם וחיבורם זה לזה.
במקום בנקים פיננסיים ניתן למצוא את בנק הזמן, המאפשר שעת טיפול תמורת שעת ייעוץ משפטי, שעור בשפה זרה תמורת שיעור סלסה. מעבר לכך, אנו שומעים על קהילות מחרוזת המעבירות תוצרי חקלאות מקומיים מיד ליד תמורת תוצרים מסוג שונה או שלוחות אחרות של אותו תוצר
(כגון תעשיית ריבות שמסתעפת מגידול עצי פרי וכן תעשיית גבינות או ביגוד,שמסתעפות מגידול צאן).
באותו הכיוון, אך עדיין בשיטת התיגמול הכספי, מתקיימים במלוא כוחם ערוצי קנייה ומכירה דרך האינטרנט, בכל נושא אפשרי.
בעוד שקרנו של סחר החליפין הקדום ירדה ונעלמה כליל בשל הסירבול בהתאמת ההצע לביקוש, זמינות ומיידיות החליפין, הרי כיום בעיית הסירבול התגמדה לגמרי. ברור שהתקשורת דרך האינטרנט יכולה להתבצע בקלות שלא תיאמן, על כל ההיבטים של מגעי המסחר המבוקשים :
איתור, התקשרות, בדיקה באמצעים מדידים כמו מספר הפריטים, ובחינת השווי שלהם ביחס לתמורה החומרית - לא הכספית - מהצד השני.
אפשר ורצוי להרחיב את סחר החליפין בפלחי שוק מקומיים לאופקים גלובאליים, מאחר והשיטה של סחר חליפין מתאימה מאין כמוה לגוף ענק כדוגמת השוק האירופי המשותף. תוצרת הכרמים וגידולי הזית הטיפוסית למדינות דרומיות כספרד ויוון, למשל, יכולה להיות מומרת במחצבי הצפון האירופי. גם המרחק אינו מהווה מכשול משמעותי, שכן בין המאפיינים המרכזיים של השוק נמנים ביטול המכס, שיתוף פעולה וישירות מקסימלית בהובלה.
בעקבות נסיונות אלו, אשר הם עצמם נמצאים עדיין בתהליכי גיבוש ולבטים הנובעים מאופי השינוי העצום, ניתן להקים גופים ואירגונים במעגלים רחבים דיים שיספקו את מירב הצרכים של קהלי יעד מוגדרים. התיווך האירגוני - דרך החברות המקוונות - יתוגמל על השקעה אקטיבית בידע ובכוח אדם שהוכשר לכך ולא על "עסקי אויר" שבהם כסף מצמיח כסף בבחינת יש מאין. ובהתחשב בתפיסת "הכפר הגלובאלי", עליו דובר בעבר, הרי שזוהי דוגמא נוספת למידת החזרה לכפר השבטי בעידן בעל טכנולוגיה מתקדמת.
עובדת ביבמ במחלקת שיווק , לומדת לתואר שני באוניבסיטה העברית